Affirmaties: wat zijn dat eigenlijk?

Ik ben genoeg. Jildau. Jildau Sybesma, JJssupport.nl Passie coach

In de ondernemerswereld en op sociale media hoor je dit woord steeds vaker voorbij komen, jij hebt vast het woord ‘affirmaties’ wel eens voorbij horen komen.

Ik verkeer dan soms wel eens in de veronderstelling, dat bepaalde termen die ik gebruik gewoon bekend zijn bij mijn volgers en mensen die mijn nieuwbrief ontvangen. Onlangs ben ik erachter gekomen dat dit niet altijd het geval is en dus dacht ik, misschien kan ik van een paar veel gebruikte woorden uitleggen waar het vandaan komt en wat het betekent.

Wat betekent het?

De letterlijke betekenis van het woord ‘affirmatie’:

Volgens mijnwoordenboek.nl betekent affirmatie:

1) Bekrachtiging 2) Bevestiging

Misschien kijk je wel eens actiefilm waar militairen in voorkomen, dan hoor je ook wel eens ‘affirmative’ voorbij komen. Wat letterlijk ‘bevestigend’ betekent.

Dan snap je dus meteen waar affirmatie vandaan komt. Engels heeft veel Franse invloeden, Frans heeft weer latijnse invloeden. Je zou kunnen zeggen dat ‘affirmatie’ een afgeleide is van ‘affirmationem’ latijns voor ‘ja’ – volgens google translator.

Met “affirmatie” is dus bevestiging, daarom worden de zinnen die jij voor jezelf maakt om jezelf positief te beïnvloeden dus affirmaties genoemd.

Waar wordt het voor gebruikt en ingezet?

We zijn met vele mensen op de wereld en als het iets waar we bang voor zijn dan zijn het onze eigen angsten. Veel van onze angsten komen voort uit het overdenken of ons ego. Dat betekent dus niet altijd dat de angsten reëel zijn. De angsten gaan vaak gepaard met negatieve gedachten als “ik kan het niet”, “ik ben niet goed genoeg”, “dat is niet voor mij weggelegd”, “wat zullen ze wel niet van mij denken”, “ik ben waardeloos”, en zo kan ik nog wel even doorgaan – maar je snapt mijn punt lijkt mij.

Hoe werken affirmaties?

Die zet je dus in om deze negatieve gedachten op te heffen.

Je zet er een zin tegenover die positief zijn, zodat jij niet meer ‘last’ hebt van die negatieve gedachte. Niet meer last hebben van die gedachte betekent niet automatisch dat je deze gedachte niet meer hebt. Maar dat je er iets anders tegenover zet.

Als je namelijk dagelijks tegen jezelf zegt: “Ik ben waardevol”, “ik ben meer dan goed genoeg”, “ik ben succesvol”, “ik leef vrij en in overvloed”,  ga je deze gedachten vanzelf geloven. Iedere dag is een stapje richting meer positieve gedachten.

Je hersenen gaan naar verloop van tijd geloven wat jij tegen jezelf zegt, dus herhaling is echt belangrijk. Je hersenen leren om nieuwe linkjes te leggen door andere gedachten te hebben, en net als wanneer er een nieuw wandelpad ergens wordt aangelegd, gaat dit niet van jezelf maar vergt dit inzet.

Meer weten over affirmaties?

Volgende week volgt er een blog met … tips over hoe je een sterke affirmatie maakt.

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoud

Lees meer...

7 tips om een goeie affirmatie te maken

7 tips om goede affirmaties te maken

Positieve gedachten versterken Affirmaties zijn er om positieve gedachten te versterken en negatieve gedachten te ontkrachten. We hebben allemaal last van negatieve gedachten, de een

Ontspanningslijst

Ontspanningslijst

SPAGHETTIE BREI⠀ Ontspannen het is fijn en waardevol. Het geeft mij rust in mijn hoofd, de spaghetti brei in mijn hoofd komt tot rust en

Download nu het stappenplan: breng focus en energie in je werkdag

Dit zeggen ze over het stappenplan: