Balans zoek tips voor een betere balans in je volgende december maand

Balans zoek? Tips voor een betere balans in je volgende december maand.

De kerstdagen 🎄, nog twee nachtjes en dan zijn ze er al!

Is het voor jou ook zo dat je nog zoveel moet doen, voor je eigen bedrijf? Voor thuis? Dat de zaak een beetje uit balans is doordat je je niet aan je planning kon houden of doordat er onverwachte zaken tussendoor kwamen?

Vervelend is dat! 🤐

 

Planning & praktijk

 

Ik heb dat ook vaak gehad(ook toen ik in loondienst was). Dat ik een prachtige planning had gemaakt, maar het in praktijk er iets minder florisant uit zag. Dan liep mijn hele weekplanning in de soep. Was ik aan het “over-werken” en dan absoluut niet “for the fun of it”. 🤔

Nee, ook omdat het echt moest. Dan moest nog net even die ene nieuwsbrief de deur uit, die social post gemaakt worden of een factuur verstuurd worden.

 

Snel, snel snel


Weken als deze met de feestdagen die eraan komen, en er (vaak) voorbereidingen gedaan moeten worden, hoor ik vaak mensen dat ze het zo druk hebben dat ze niet weten waar ze moeten beginnen.

Zowel zakelijk als privé. En omdat er privé ook meer gedaan moet worden raakt de boel dan flink uit balans. Nog even gauw een recept opzoeken en snel boodschappen doen. Die paar (100! 🙈) kerstkaarten schrijven en versturen. Even een prachtige coupe bij de kapper laten knippen, zodat je haar er met kerst geweldig uit ziet.

 

Hoe ga ik met dit soort dagen om?

Wij gaan niet beide feestdagen iets doen. Mijn man en ik vinden het te druk om beide kerstdagen iets te gaan doen. We hebben eind december twee verjaardagen, van onze dochter (20-12) en van mijn vader (24-12), dat geeft dus extra drukte. We hebben er daarom voor gekozen om Sinterklaas en kerst te verdelen. Zo hebben we dit jaar Sinterklaas met mijn kant van de familie gevierd en gaan we met kerst naar mijn man zijn familie.

Naast dat we hier op deze manier keuzes in hebben gemaakt, heb ik zakelijk ook keuzes gemaakt. Ik ben komende dagen lekker vrij en plan mijn vrije dagen altijd vooraf in.
Zo heb ik voor 2020 nu al helder welke dagen ik vrij wil hebben.

Dit jaar heb ik geen kerstkaarten verstuurd, maar als ik dat volgend jaar dat wel ga doen, heb ik voor oktober een herinnering in mijn agenda staan. Ik ga dan al nadenken over wat voor kaart ik naar mijn relaties wil sturen.

De laatste dagen voordat ik vrij ben, zorg ik altijd dat ik minimaal een dagdeel vrij heb gepland voor onverwachte zaken. Het liefst plan ik een dag vrij hiervoor. Dan kan ik nog net even die werkzaamheden afronden die toch wat meer uitlopen dan verwacht.

 

Heb jij een december die helemaal uit balans is?

Wat je kunt doen is naar je planning kijken voor 2020 kijken. Je weet van sommige zaken al dat ze moeten gebeuren. Bepaal voor jezelf:

👉🏼 Wanneer je vrij wil zijn

👉🏼 Welke dingen er persé gedaan moeten zijn vóórdat je vrij bent

👉🏼 Of een dagdeel of een dag (of meerdere) vrij plant voordat je vakantie hebt

👉🏼 Welke zaken dit jaar sowieso moeten gebeuren waar je de deadline al (ongeveer) van weet, bv:

👉🏼 Gesloten dagen doorgeven aan klanten

👉🏼 Diensten evalueren

👉🏼 Tarieven verhogen

👉🏼 Doelen evalueren

👉🏼 Kerstkaarten

👉🏼 Kwartaal aangiftes

 

Hoe de dagen voor kerst ook voor jou zijn verlopen, ik wens je gezellige kerstdagen en een gebalanceerd 2020!

Ik heb er zin in!

Download nu het stappenplan: breng focus en energie in je werkdag

Dit zeggen ze over het stappenplan: