Terugblik & Toekomst, Blog JJ's Support

Terugblik & Toekomst

Starten als ondernemer

Als je net begint als ondernemer komt er ongelofelijk veel op je af, tenminste in mijn optiek. Begin van dit jaar heb ik de knoop doorgehakt en besloten dat ik ging starten met mijn eigen onderneming. En jeetje wat was dat een stap!

Wat gaf het mij een fijn gevoel dat ik deze stap zette en nog steeds ben ik er rete-trots op dat ik het heb aangedurfd.

Zo vanuit niks starten met mijn eigen bedrijf als Virtueel Support Professional c.q. Virtueel Assistent. Je ontmoet nieuwe mensen, gaat nieuwe spannende dingen doen, die – ja ik weet het, cliché – buiten je comfort zone liggen.

 

Keuzes

Als nieuwbakken ondernemer sta je voor veel keuzes. Maak ik meteen een website, laat ik visite kaartjes drukken? Ga ik koude acquisitie
plegen? Welke sociale media kanalen ga ik gebruiken en maak ik daar ook een bedrijfspagina? Ga ik naar netwerkbijeenkomsten? Maak ik een flyer en ga ik flyeren?
Allemaal dingen waar je keuzes in moet maken. En dan heb ik het nog niet eens gehad over deze (bijna noodzakelijke) keuzes die je moet maken:

  • bedrijfsnaam
  • logo
  • kleuren

De meningen zijn erover verdeeld hoe belangrijk je bedrijfsnaam is. Wat goed is om in je achterhoofd te houden – had ik destijds ook niet – is dat je altijd je bedrijfsnaam nog kunt veranderen.

Trainingen, Webinars en gratis e-books

Er is een groot aanbod aan mogelijkheden als je het hebt over trainingen, webinars en gratis e-books. Om maar niet te spreken van podcasts, challenges en mailings met tips.

Wat ga je doen, wat ga je kiezen? In eerder blog schreef ik ook al dat je echt overweldigd wordt door het aanbod als je niet uitkijkt. Zorg er dus voor dat je niet teveel dingen gaat doen.

 

Kiezen voor ontwikkeling

Het ondernemen moet wel leuk blijven, dus is sparren met andere ondernemers handig en waardevol gebleken. Ik heb veel bruikbare tips
gekregen van mensen die al jaren ondernemer zijn. Want waarom zou je het wiel opnieuw gaan uitvinden als er mensen zijn die dit al voor jou hebben gedaan? Zoals hoe om te gaan met Socials, gebruik ik alle kanalen die ik leuk vindt of kies ik er toch voor een om een specifiek aantal te gebruiken?

 

Academie voor Virtueel Professionals

Mijn ondernemerschap ben ik begonnen met een grote steun in de rug namelijk van de Academie voor Virtueel Professionals. Destijds deed ik daar de opleiding “binnen 10 weken een lopend VP bedrijf”. Deze Academie richt zich specifiek op Virtueel Professionals – beter bekend als Virtueel Assistenten of Virtueel Support Professionals – in loondienst of met een eigen bedrijf. Ik heb daar veel geleerd over het goed opzetten van een bedrijf. Ik heb het dan over zaken als:

  • Juridische kant, zoals contracten en AVG e.d.
  • Pitch
  • Doelgroep
  • Mappenindeling (hoe zorg je voor een overzichtelijke mappenindeling)
  • Financieel jaarplan
  • Tarieven

Je Zaak Voor Elkaar

Eind oktober heb ik mij aangemeld voor de training van Je Zaak Voor Elkaar “Bouw binnen 90 dagen een bloeiende praktijk”. Veronique is
het gezicht en backbone van Je Zaak Voor Elkaar. In de training leren we o.a.:

–> Wie je ideale klant is
–> Hoe je je ideale klant het best kunt aanspreken
–> Het maken van een product aanbod voor deze ideale klant
–> Tarieven
–> Doelen stellen
–> Actieplan te maken n.a.v. je doelen

Van de training zelf heb ik al veel opgestoken, maar ook van de facebook-groep waar ik in zit samen met anderen die deze training volgen.

Ik heb verhalen gelezen van anderen en de feedback van mensen die daar weer op reageren. Zo kan ik zelf ook mijn verhaal of mijn  opdracht daar plaatsen om feedback te krijgen van mensen die in hetzelfde schuitje zitten of van Veronique Prins zelf.

Van Veronique zelf hebben we vooral meegekregen dat consistent zijn heel belangrijk is. Volhouden en doorzetten dus! Dat betekent niet dat je dezelfde strategie gaat doorzetten als je merkt dat die niet werkt, maar dat je deze dan gaat evalueren en bijschaven. “Back to the drawingboard” -zeg maar.

Social media training

Voor veel klanten doe ik social media, nu heeft één van mijn klanten een social media training voor mij verzorgd. De training is interessant en gaat via Skype 1 op 1 met een Social Media expert. De eerste sessie is net geweest en ik weet nu al weer veel meer over bv

–> Weten wat goede hashtags zijn om te gebruiken
–> Hoe je je strategie bepaald
–> Welke doelgroep op welk kanaal zit

Ontwikkelen

Voor mij is het belangrijk om door te gaan met mijn ontwikkeling, zowel in mijn bedrijf als mijn persoonlijke ontwikkeling. Het staat als een paal boven water dat ik dit jaar al veel heb geleerd. Eén van mijn doelen is om dit ook te blijven doen. Hulp vragen van anderen is erg leuk, vooral als je diegene die je helpt dan een wederdienst kunt bieden.

Terugblik

Doelen stellen gaat mij vrij makkelijk af, echter zijn ze wel realistisch. De doelen die ik voor 2019 had gesteld waren iets te hoog gegrepen. Maar als ik kijk wat ik tot nu toe heb bereikt, denk ik echt wauw! Twee vaste klanten, een derde klant erbij. Het is een geweldige start als je bedenkt dat ik 9 maanden bezig ben met mijn bedrijf. Op naar meer klanten 😉

2020

Voor 2020 staat halverwege januari weer iets leuks op het programma. Samen met mijn concullega Simone Serné organiseer ik een Samenwerkdag voor ondernemers in Drachten.

Veel zin in, tot nu toe hebben we een klein aantal mensen die zich hebben aangemeld. Aan de ene kant zou het leuk zijn als we meer
aanmeldingen krijgen, anderzijds heb ik wel zoiets van: “leuk en intiem zo’n kleine groep”.

Naast zo’n leuke dag zijn er andere dingen waar ik consequenter mee aan de slag wil, zoals bijvoorbeeld mijn Socials. Met meer regelmaat wat plaatsen. En meer focus krijgen op mijn doelgroep, en de doelstellingen op de verschillende kanalen.

Daarnaast natuurlijk meer mensen blij maken met mijn diensten. 😊

Mijn doel voor 2020 is om meer klanten te werven en blij te maken. Te helpen door middel van mijn diensten. Blij maken in de zin van, dat
ze weer kunnen genieten van hun bedrijf en vooral bezig zijn met wat ze leuk vinden.

Inmiddels heb ik mijn succesplanner voor 2020 bijna helemaal ingevuld, ik moet alleen nog een mindmap maken, om nog wat meer  overzicht te krijgen.

Terugblikken maakt voor mij dat ik dingen beter in perspectief kan zetten. Dat ik duidelijk zie hoe ik mij het afgelopen jaar heb ontwikkelt en wat ik heb bereikt. Dat vind ik nog wel eens lastig, omdat ik de neiging heb mijn eigen prestaties te bagatelliseren.

Geeft een terugblik jou ook perspectief?

 

Hoe is dit voor jou?

Download nu het stappenplan: breng focus en energie in je werkdag

Dit zeggen ze over het stappenplan: